Babysvømning i Århus
Husk at skrive i vores gæstebog
Forord Spørgsmål Former Formål Opstart Første gang Trykhed Dykning
Se Bladet AGF side 12, artikel om babysvømning om faderen Jesper og datteren Ingeborg, der går til babysvømning i Marselisborg Centret med instruktøren Maria Ovesen (red. mig).
http://www.agf.dk/cms/media/0/agf-bladet/AGF-BLADET_nr_2_2007_-_net.pdf
Forord
Babysvømning er en familieaktivitet for børn op til 3 års alderen. Alle aktiviteter skal foregår på barnets præmisser med barnet i centrum. Det skal være en dejlig oplevelse for barnet og den voksne.
Undersiderne greb, aktiviteter, sange, dyk og program, er en hjælp og ideer til forældre og andre instruktører til hvad man selv kan lave i en svømmehal og hvad jeg bruger på mine hold.
Hvis nogen har andre ideer, modtager jeg gerne nye sange og aktiviteter på min e-mail.
Spørgsmål
Hvornår kan man starte ?
Man kan starte når babyens navle er lægt/helet (ved ca. 2 ugers alderen), dog har de fleste svømmehaller regler om at barnet skal være mindst 8 uger og over 4 kg.
Moderen skal være holdt op med at bløde eller på den sikker side, vente til efter 8 uger kontrol ved lægen. Derfor venter de fleste familier til babyen er omkring 3 mdr., så hele familien kan være med.
Hvor varmt skal vandet være ?
Sundhedsstyrelsen anbefaler at vandet er mindste 32 grad for et spædbarn under 1 år der opholder sig i vandet op til 20 minutter.
Min erfaring skal en baby under 9 mdr., helst være i vand der er 32-34 grader varmt, da babyen ikke bevæge sig så meget.
Den bedste vandtemperatur til babysvømning er 30-34 grader og helst over 110-120 cm dyb for at den voksne ikke skal gå på knæ.
Et "bassin" med vanddybde på 30-50 cm kan ikke bruges til noget som helst. Gå hellere til stranden eller opstil et badebassin i haven, hvis man ønsker barnet skal kunne bunde.
Hvor længde må et spædbarn være i vandet ?
Til babyen er kold (Blå læber) eller ikke vil mere (Græder).
Start med 10-30 minuter i starten og se derefter tiden an og forlænge tiden.
Hvad kan man lave de første par gange ?
Det kommer an på barnet.
Hvis barnet er tryg og ikke græder, er et dyk første gang helt okay og helt klart at fortrække.
Er barnet utryk, så skab tryghed, ved at bevæge barnet eller puste bobler og et dyk kan vente til næste gang.
Skal man dykke med barnet ?
Ja og helst så hurtigt som muligt. Dykning er noget af det letteste og generer for det meste ikke barnet. Det skræmmer de fleste forældre ret meget.
God ide inden man starter til babysvømning
Inden man begynder til babysvømning er det en god ide at gøre badevandet der hjemme koldere. Omkring 34 grader i stedet for 37 grader og brus gerne barnet skånsomt over hovedet.
Hvor sent kan man starte til babysvømning ?
Det er aldrig for sent at starte til babysvømning, selvom barnet er 2-3 år. Et barn der starter sent kan blive ligeså vandtilvænnet, som en baby der er startet tidligt.
Former for babysvømning
Der er stor forskel på hvordan babysvømning er i de forskellige klubber i landet og der er fordele og ulemper ved alle forme.
Ikke hold undervisning. Der går evt. en instruktør på kanten man kan spørge til råds. Det negative er, at der stiller store krav til forælderen om hele tiden at finde på noget nyt. Det positive er, at man kan gøre hvad man vil
Hold undervisning. Instruktøren er med i vandet og laver program fra gang til gang. Det negative er, at der kan være stor forskel på hvor gode børnene er på holdet. Det positivt er, at man komme rundt om det hele som greb, aktiviteter osv.
Formålet med babysvømning er:
-
at tilvænne barnet til vand
-
at afprøve og udvide grænser
-
at styrke og stimulere barnets motoriske udvikling
-
at have et socialt samvær
10 punkter jeg arbejder med:
-
Greb og støtte måder
-
Sanse/motoriske oplevelser
-
-
-
-
- Balance / kontrol
-
Hoppe i vandet
Frihed i vand (Slip barnet)
Opstart
Først gang barnet er i vandet, er tryghed vigtig.
Skålen og Gyngen er gode greb at starte med, da disse opnår bedst øjenkontakt.
Den voksnes skulder skal helst være under vander for at være på højde med barnet.
Bevæg barnet rundt, plaske og puste i vandet.
Tid første gang i vandet er forskellig fra barn til barn. 10-30 min er normalt første gang.
Første gang Huske seddel
-
Udhvilet og mæt: Det er vigtigt at barnet er udhvilet og mæt, så er der størst sandsynlighed for, at barnet har en god oplevedes
-
Engangsbadeble: Er barnet under ca. 2½ år, skal man bruges en badeble for at holde et evt. stort uheld inden. Køb gerne badedragt eller badebukser til at have uden over bleen, så børnene ikke ligner hinanden
-
Et stort håndklæde: (evt. badekåbe) så barnet ikke fryser før og efter svømmeturen
-
Ren bleer til efter svømmeturen
-
Vaskeklude og plastikpose til stor uheld, så det ikke lugter i hele omklædningsrummet
-
Evt. sut: kan medbringes i svømmehallen, hvis den giver tryghed
-
Mad: gerne frugt, grønsager eller kiks, til barnet bagefter, for sult og for at hindre slugt klorvand i at give diarre
-
Hue: En tynd hue på hjemturen for at barnet ikke bliver forkølet, også på en sommerdag
Tryghed
Et lille barn har brug for gentagelser og mange gentagelser, inden man starter med noget nyt. Gentagelser giver barnet tryghed.
Jeg arbejder med forskellige milepæle, inden jeg går videre.
-
Tryghed over vandet
-
Tryghed under vandet
-
Fri bevægelse under vandet
-
Gribe fast i kant, redskab eller person
-
Rotere i vandet for at skabe frie luftveje
-
Vende tilbage til fast holdepunkt
-
Svømme selv fra kant til kant
Det er vigtigt at den voksne udsender signaler som er positive. Barnet læser den voksne og aber efter. F.eks. vandglæde eller vandskræk. Åbenhed, forventninger eller krav. Ro eller stress.
Dykning
Alle har en dykkerefleks, den er mest kraftig det først halve år af et barns liv, derefter aftager den, men forsvinder aldrig og kan trænes op igen. Det er vigtig først at dykke, når barnet er trygt med vand og ikke græder. Dykning er en lille del af babysvømning, men skal med for at barnet bliver fortroligt med vandet og erkender hvilke muligheder og begrænsninger vandet har.
Inden barnet skal dykke, skal man starte med at give barnet lidt vand i hovedet, så det løber ned over håret og ansigtet. Dette kan også øves i badekaret eller under bruseren derhjemme.
Den forælder der dykker med barnet, må ikke selv være bange for vandet og skal kunne lide at få hovedet under vand, ellers mærker barnet utryghed.
1 2 3 NU, på NU (og kun på NU) løftes barnet et lille løft op, inden man dykker. Øjnekontakt kan være svært og IKKE nødvendig. Signalet skal være det samme hver gang.
De fleste børn lærer at lukke munden og holde vejret efter 5-10 dyk, dog skal der ikke dykkes for ofte. I starten skal der gerne være 5 min. mellem hvert dyk.
Det fleste børn har åbne øjne under vande og det er helt okay. Åben mund gør nogen i starten, men lære hurtigt at lukke den. Det er ikke farligt og barnet spytte det meste af vandet ud igen med det samme. Barnet smiler også ofte under vandet, derfor er det en god ide for den voksne at tage dykkerbrille på, så man kan se barnet under vandet.
Når barnet kommer op af vandet efter dykning, kan det lave en grimasse. Det er ikke fordi barnet ikke kan lide at dykke, men fordi det er barnets måde at fjerne vandet fra ansigtet.
|